Expertlösningar för värmekameror. Ring oss nu på 013 - 17 81 00

Kraftfullt verktyg för förebyggande underhåll

Att använda värmekameror i förebyggande underhåll kan vara ett nyttigt verktyg för att undvika onödiga och kostsamma driftstopp. Vid Holmen Iggesunds kartongbruk i Iggesund har man sedan länge använt sig av värmekameror vid ronderingar, nu växlar de upp sina insatser på det förebyggande underhållet och IR sensorer är en självklar del i arbetet.

Jag har jobbat med värmekameror sedan 2012, säger Roger Fernquist, driftsäkerhetstekniker vid bruket i Iggesund. Det har skett på olika sätt, både med handhållna och numera även med fasta kameror.

Med återkommande jobb som hanteras och dokumenteras i IFS Applications är bilderna från värmekamerorna ett användbart underlag för beslut i underhållet.

När det gäller viktiga motorer kan man se trender över tid och har möjlighet att agera om temperaturen går upp, något som gör att vi kan ligga steget före, säger Roger.

I och med att historik sparas och att man kan hitta bilder från tidigare ronderingar kan man undvika driftstopp genom att åtgärda de motorer som börjar gå lite varma.

Vi har planerade underhåll med jämna mellanrum då vi kan åtgärda eventuella avvikelser, däremellan får man se till att smörja motorerna där det behövs, och då är värmekamerorna till god hjälp, fortsätter Roger.

Förutom övervakning av motorer är även bilder på ställverk eller bandgångar något som kan skötas med värmekameror. Speciellt kameran FLIR AX8 som man kan koppla upp sig på har visat sig nyttig på flera sätt.

Med en kamera som är åtkomlig från datorn kan man sitta på kontoret och kolla på exempelvis inkommande brytare, något som förutom att vara praktiskt även ger ökad säkerhet ifall det skulle hända något, avslutar Roger.

Iggesund Paperboards kartongbruk är en av världens mest avancerade, fullt integrerade massa- och kartongfabriker. Kartongmaskinerna är hundratals meter lång, tekniskt avancerade och arbetar dygnet runt och året om för att producera tonvis med kartong. Om du någonsin har varit i en tax-free shop på en internationell flygplats, så har du garanterat sett förpackningar gjorda av den högkvalitativa kartong – under namnet Invercote – som tillverkas i Iggesund.

×